למה טוב לחלום?
חלומות הם סיפורים ותמונות שהמוח שלנו יוצר בזמן שאנו ישנים. למרות שלא תמיד אנחנו זוכרים בבוקר, כל לילה אנחנו חולמים בממוצע בין שלושה לשישה חלומות אשר נמשכים בין 5 – 20 דקות. החלומות יכולים להיות משעשעים, רומנטיים, מטרידים, מפחידים ולא פעם גם מוזרים.
חלומות היוו תמיד מקור של מסתורין עבור מדענים, רופאים ופסיכולוגיים רבים עוסקים בשאלות מדוע מתרחשים חלומות? מה גורם להם? האם אנחנו יכולים לשלוט בהם? ומה מטרתם?
חלום או מצב פסיכוטי?
ד”ר מתיו ווקר, פסיכולוג וחוקר מוח מאוניברסיטת ברקלי שבארצות-הברית, עוסק בחקר החלומות ותפקידם בחיינו. בספרו “מדוע אנחנו חולמים?” טוען ווקר שבזמן החלומות אנחנו בעצם נמצאים בסוג של מצב פסיכוטי וזאת מכמה סיבות:
1. אנחנו הוזים – רואים בחלום דברים שלא באמת קיימים.
2. אנחנו במצב של אשליה – אנחנו מאמינים בדברים שאין אפשרות שהם נכונים.
3. אנחנו סובלים מדיסאוריינטציה – בחלום אנחנו הופכים למבולבלים בכל מה שקשור לזמן, מקום ואנשים.
4. אנחנו חווים מכלול קיצוני של רגשות – החל מתחושות אושר ועד לתחושות עצב ופחד.
ואחרי כל זאת, אנחנו קמים למחרת בבוקר ולא זוכרים כלל את מה שחלמנו או זוכרים רק קטעים מעטים, אז בעצם אפשר לומר שאנחנו סובלים משיכחון. אם היינו חווים כל אחת מהתחושות הללו בחיי היומיום שלנו אז לבטח היינו פונים לקבל עזרה פסיכולוגית או אפילו פסיכיאטרית. אולם בזמן החלומות מדובר בתהליך ביולוגי ופסיכולוגי נורמלי.
אז למה טוב לחלום?
ווקר טוען שהחלומות מספקים לפחות שתי תועלות חשובות למח שלנו:
חלומות משפרים יצירתיות
בזמן החלומות המוח מתחיל למזג את המידע שנאסף לאחרונה יחד עם המידע האוטוביוגרפי שמקוטלג ומאוחסן במוח שלנו ויוצר קשרים סיפוריים בין השניים. כך למעשה, נוצרת סוג של חוכמה אינפורמטיבית שיכולה לעזור לנו במציאת פתרונות לבעיות בלתי פתורות שעולות בחיי היומיום שלנו. זה המקור לאמרה המפורסמת “לך תישן על זה”.
תרפיה באמצעות חלומות
אומרים שהזמן מרפא את כל הפצעים, אבל ווקר טוען שהזמן המושקע בחלומות הוא מה שבאמת מרפא. נראה כי החלום מוציא את העוקץ המכאיב מתוך אירועים רגשיים קשים, אפילו טראומטיים, שאנו חווים במהלך היום וכך אנו מתעוררים למחרת בבוקר עם תחושה טובה יותר לגבי אירועים אלה ואנו יכולים להמשיך בחיינו. ווקר מכנה זאת “עזרה ראשונה רגשית”.
טיפים לשינה טובה
שינה טובה משחקת תפקיד מרכזי ביכולת שלנו לחלום בלילה. לכן, ווקר מציע בספרו לאמץ מספר טיפים פשוטים שיתרמו לשיפור איכות השינה שלנו:
– כדאי לוודא שחדר השינה מוחשך וכן מומלץ להימנע מחשיפה לאור כחול לפחות שעה לפני השינה.
– מומלץ ללכת לישון ולקום בבוקר בערך באותן שעות כל יום. אין טעם לבנות על השלמת שעות שינה בסופי שבוע מאחר ואין דרך לפצות על אובדן שעות שינה.
– במידה ולא מצליחים להירדם או מסתובבים במיטה בחוסר מנוחה, מומלץ לא להישאר במיטה אלא לקום ולקרוא ספר תחת אור עמום בחדר אחר ובשום פנים ואופן לא להסתכל בסמראטפון. כאשר מתחילים להרגיש ישנוניים לחזור למיטה. אולם אם בכל זאת לא רוצים לצאת מהמיטה החמימה בלילה, כדאי לנסות מדיטציה. מחקרים מראים כי זה עוזר לאנשים להירדם מהר יותר וגם משפר את איכות השינה.
– מומלץ להימנע מצריכת קפאין ואלכוהול לפני השינה מאחר והם מפריעים לשינה וגורמים לקימה תכופה במהלך השינה.
ואנו בד”ר קומפורט ממליצים לכם להצטייד באחד המזרנים האיכותיים שלנו או לרכוש מיטה מתכווננת מפנקת, ואז תשנו מצוין על בטוח.
כל יום מושלם מתחיל בשנת לילה טובה ואיכותית על מזרן בהתאמה אישית של ד"ר קומפורט
סובלים מבעיות בריאות, מתח או נדודי שינה? ברשת Dr.Comfort תגלו חווית שינה שלא הכרתם!
מיטה מתכוונת עם הפרדה יהודית על פי הלכה-פתרון מפנק לציבור הדתי
ספות הנוער של Dr. Comfort לאירוח ובילוי עם חברים ביום ולשינה טובה, נוחה ובריאה בלילה.
פרגנו לעצמכם זמן איכות, בישיבה או בשכיבה, בכורסאות הטלוויזיה האורתופדיות והמפקנות של דר' קומפורט
סובלים מבעיות בריאות, מתח או נדודי שינה? ברשת Dr.Comfort תגלו חווית שינה שלא הכרתם!