למה חשוב לישון
גוף האדם זקוק ל – 8 שעות שינה איכותית. אך מה קורה למוח ולגוף האדם כאשר איננו מקבלים מספיק שעות שינה?
המוח צריך לישון
אנו יודעים כי חוסר שינה מוביל לתוצאה ישירה של אי יכולת לייצור זיכרונות. הכוונה לכך שבלי שינה מספקת תיבת “דואר נכנס” הנמצאת במוח מתמלאת ומגיעה למצב של קריסה. בעקבות זאת, לא ניתן לאחסן חוויות חדשות, הרפתקאות או אירוע המתרחש במהלך היום מאחר ותאי המוח האחראיים של האחסון מלאים עד אפס מקום ולא התרחש תהליך ריקון. התחושה המתקבלת כאשר תיבת הזיכרון במוח מלאה היא כמו שיכחה.
חוסר בשינה גורם ליצירה מוגברת של פרוטאין רעיל במוח הנקרא “בטא עמילואיד” ומחקרים רבים מקשרים את הגברת של פרוטאין זה עם מחלת האלצהיימר. במהלך שעות השינה העמוקות שלנו בלילה, עובדת מערכת הסינון של המוח ומשליכה בעוצמה כפולה על חומר רעיל ומזיק הנמצא שם, כולל את הפרוטאין “בטא עמילואיד”. כאשר לא מקבלים מספיק שעות שינה עמוקה וטובה בכל לילה, הולך ומצטבר לו הפרוטאין הרעיל בין כלי הדם והמבנים הפנימיים של המוח. ככל שרמות הפרוטאין הללו מתגברות כך עולים הסיכויים והסיכונים לפתח ולחלות במחלות דמנציה כדוגמת אלצהיימר.
השפעות חוסר השינה על הגוף
ניתן להבחין בתופעות רבות בגוף האדם המושפעות באופן ישיר מחוסר שינה:
מערכת הרבייה
חוסר שינה משפיע על מערכת הרבייה בגוף. אצל גברים הישנים 5-6 שעות בלילה נמצא כי רמות הטסטוסטרון דמו לאלו המבוגרים מהם ב – 10 שנים. תהליך ההתבגרות המואץ בגברים שסובלים מחוסר שינה מוביל אותם לירידה משמעותית ביכולת הרבייה.
דומה הוא הדבר גם אצל נשים אשר סובלות מתופעת “נדודי שינה”. נמצא קשר ישיר בין חוסר איזון הורמונלי לבין חוסר עקבי בשעות שינה ונראה כי חלה ירידה בתפוקת מערכת הרבייה הנקבית.
המערכת החיסונית
חוסר שינה משפיע גם על המערכת החיסונית באופן ניכר. לאחר לילה אחד בלבד של 4-5 שעות ישנה ירידה מסיבית של 70% ביעילותה של מערכת החיסון, במיוחד בתאים אשר מטרתם להילחם בתאים סרטניים הנקראים “תאי הרג טבעיים” הידועים בשמם – תאי NK. זמני שינה קצרים מנבאים מה הם אחוזי הסיכון ללקות במחלות סרטן שונות בשל תפוקתם של תאי NK, כמו: סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית, סרטן שד ועוד.
מערכת הלב וכלי הדם
השפעה נוספת של חוסר שינה על הגוף מובילה הישר אל מערכת כלי הדם הרחבה. בזמן השינה העמוקה בלילה מתרחש תהליך מופלא המגיע בצורה של תרופה טבעית להורדת לחץ דם. קצב דפיקות הלב יורד וחלץ הדם פוחת. אם אינכם מקבלים מספיק שעות שינה איכותיים, אינכם מאפשרים לגוף לבצע איתחול מחדש למערכת הלב וכלי הדם. בעקבות זאת, לחץ הדם עולה ותמצאו את עצמכם בסבירות גבוהה הרבה יותר ללקות בהתקף לב מסיבי או בשבץ במהלך החיים.
שינה ותפקודים מוטוריים
את ההתדרדרות בתגובות ובתפקודים רגילים ניתן לראות אחרי 16 שעות של ערנות רצופה. כאשר עוברים את סף 16 השעות, נכנס הגוף לתהליך של התדרדרות מוחית ופיזיולוגית. לאחר 19-20 שעות של ערנות ללא מנוחה, היכולת הנפשית מתערערת לחלוטין ויכולת קבלת ההחלטות משתבשת לגמרי. גוף האדם נכנס למצב הדומה מאוד להתנהגות תחת השפעת אלכוהול.
כל יום מושלם מתחיל בשנת לילה טובה ואיכותית על מזרן בהתאמה אישית של ד"ר קומפורט
סובלים מבעיות בריאות, מתח או נדודי שינה? ברשת Dr.Comfort תגלו חווית שינה שלא הכרתם!
מיטה מתכוונת עם הפרדה יהודית על פי הלכה-פתרון מפנק לציבור הדתי
ספות הנוער של Dr. Comfort לאירוח ובילוי עם חברים ביום ולשינה טובה, נוחה ובריאה בלילה.
פרגנו לעצמכם זמן איכות, בישיבה או בשכיבה, בכורסאות הטלוויזיה האורתופדיות והמפקנות של דר' קומפורט
סובלים מבעיות בריאות, מתח או נדודי שינה? ברשת Dr.Comfort תגלו חווית שינה שלא הכרתם!